Een van de werkzaamheden die aan bod komen bij het reinigen van uw boot, is het aanbrengen van antifouling op het onderwaterschip. Antifouling verf verkleint de kans dat er organismen zoals algen, mosselen en schelpen aangroeien aanzienlijk. Deze organismen hebben een negatieve invloed op de prestaties en de levensduur van uw boot. Daarom is het belangrijk dat u minstens eens per twee seizoenen antifouling laat aanbrengen. Vaak gaat dit in combinatie met een volledige bootreiniging. We hebben al ruim 25 jaar ervaring met boten professioneel reinigen en antifouling aanbrengen en nemen deze klus graag voor u uit handen.
Lees hieronder alles wat u moet weten over antifouling voor uw boot. Wilt u uw boot laten behandelen met antifouling? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan!
Waarom moet ik een boot laten behandelen met antifouling verf? Dat is een vraag die we vaak te horen krijgen bij het poetsen of reinigen van een boot. Zoals eerder vermeld, beschermt antifouling uw boot tegen de aangroei (het Nederlandse woord voor fouling) van allerlei organismen aan de romp. Op het moment dat er veel van dit soort organismen zich aan de romp hechten, wordt de boot langzamer, verbruikt hij meer brandstof en slijt hij sneller. Als uw boot het gehele seizoen in het water blijft liggen, heeft u kans op osmose. Dit heeft uiteraard invloed op de waarde van uw boot. De voordelen van antifouling zijn dus als volgt:
We maken een onderscheid tussen twee soorten antifouling verf: de harde en de zachte of zelfslijpende antifouling. Ze hebben hetzelfde effect, maar er zijn toch een aantal verschillen.
De eerste variant is de ‘harde’ antifouling. Deze verf beschermt uw boot een aantal seizoenen tegen de organismen en is beschikbaar in verschillende kleuren. De laag we aanbrengen bevat biociden die de aanhechting van vuil en organismen tegengaat. Deze werkzame stoffen verdwijnen naarmate de tijd vordert, waardoor alleen de verflaag achterblijft. Een nieuwe werkzame laag moet dan aangebracht worden. Dit heeft als gevolg dat u na een aantal jaar een dikke verflaag op de romp heeft. We verwijderen daarom eerst de oude antifouling, voordat we een nieuwe aanbrengen.
De tweede beschikbare variant is zelfslijpende antifouling. Zoals de naam al doet vermoeden, slijpt de gehele laag automatisch weg na verloop van tijd. Hierdoor stapelt zich geen verflaag op en kunnen we na een of twee seizoenen eenvoudig een nieuwe laag aanbrengen. Dit is uiteraard ook wel nodig, omdat de bescherming dan zo goed als volledig verdwenen is.
Bij Yacht Cleaning International zijn we gespecialiseerd in boten reinigen, polijsten en poetsen. Daar hoort ook het aanbrengen van een antifouling laag bij. We vertellen u graag meer over hoe we dit doen:
Ten eerste reinigen we het onderwaterschip. Dat betekent dat we de eventuele aangroei verwijderen, scheuren dichten en de gelcoat schuren zodat de antifouling zo goed mogelijk aangebracht kan worden.
Antifouling kan niet zomaar aangebracht worden op de kale romp. Er Daarvoor brengen we eerst een primer aanmoet eerst een primer worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld een epoxyprimer zijn.
Zoals aangegeven zijn er verschillende soorten antifouling. Afhankelijk van uw boot selecteren we de perfecte werkwijze.
Terwijl we beschermende kleding dragen, brengen we de antifouling laag aan. Dit doen we met een roller of met een kwast. Welke methode het best werkt, is afhankelijk van het oppervlak. We brengen de beschermlaag zo gelijkmatig mogelijk aan, maar houden rekening met de delen van de boot die het zwaarst belast worden tijdens het varen. Uiteindelijk brengen we ook een tweede laag aan, zodat de boot extra goed beschermd is.
Wilt u uw boot in antifouling laten zetten ? Vraag dan een offerte aan of neem contact op. We plannen graag een afspraak in.
Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over antifouling.
De prijs voor het aanbrengen van een antifouling laag is afhankelijk van een aantal factoren. De lengte van de boot is van groot belang voor de kosten en daarnaast zit er verschil in de benodigde werkzaamheden voordat we aan de slag kunnen met het aanbrengen van de beschermlaag. Daarom werken we altijd met op maat gemaakte offertes.
Over het algemeen is harde antifouling geschikt voor snelvarende motorboten en voor boten die vaak uit het water zijn. Zelfslijpende antifouling is voornamelijk geschikt voor de zeilboten die over het algemeen langzamer varen, die vrijwel altijd in het water liggen.
Indien uw boot behandeld is met antifouling moet deze minstens 24 uur droog liggen, maar niet langer dan 14 dagen. Daarna tast de lucht de kwaliteit van de beschermlaag aan.
Het is niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan met antifouling. Het is een chemisch middel dat problemen aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. Daarnaast bent u gebaat bij een professionele behandeling, zodat het effect en de duur van de bescherming optimaal is.
Nee. Ten eerste moet een romp behandeld worden met een primer voordat de antifouling aangebracht wordt. Daarnaast zijn de meeste antifouling producten geschikt voor schepen van staal, hout en polyester. Voor aluminium schepen wordt vaak een nieuwere, siliconen antifouling gebruikt.
Het is mogelijk om harde antifouling te verwijderen. Echter, net als bij het aanbrengen is het aan te raden om een professional dit te laten doen. Zo weet u zeker dat de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt worden en de boot niet beschadigd raakt.
Wilt u uw boot laten behandelen met antifouling om de levensduur van uw boot te verlengen? Neem dan contact met ons op! We plannen graag een afspraak in.
Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte aan.